Paszpartu - dekoratív képkeretezés

több mint egy egyszerű kartonlap


A paszpartu összhangot teremt a képkeret és a téma között.

A kép és a megfelelő színű keret közé illesztve és távolságot tartva, a paszpartu teszi lehetővé a szemnek, hogy a műalkotást megfelelően értékelje. A paszpartu egy kb. 1,4 mm vastag, a kép méreténél nagyobbra vágott, többnyire ablakkal ellátott papír karton.Paszpartu mintsarkok hozzáillesztése egy korabeli szépia képhez.

A paszpartu elősegíti, hogy a kép több teret kapjon, jobban a középpontba kerüljön, így a paszpartu segítségével a képkeretezés lakásának egyik legszebb díszévé váljon. A paszpartu nem csak vizuálisan van jó hatással a képre, hanem a téma a paszpartu segítségével "lélegezni" is tud.

A paszpartu védő funkcióján túl rendkívül dekoratív hatást kölcsönöz a bekeretezett képnek. Paszpartu alkalmazásával le lehet takarni a kép egyes részeit, vagy pedig szélesebb ablak kivágással érdekesebbé tehető a mű. A paszpartu; az üveg és a kép között helyezkedik el, egy légrést biztosítva a témának, hogy az alkotás ne érintkezzen az üveggel.

Képkeret-boltunkban nagy szín választékban kapható ez a speciális kartonfajta, körülbelül 600 paszpartu mintából válogathatnak. Paszpartu kollekciónkból nem hiányzik

  • a szövet (texturált) felületű,
  • a márványozott felületű,
  • a bársony felületű,
  • a metál (fém) bevonatú,
  • a tapétahatású,
  • a fekete és színes vágó élű
  • továbbá más egyéb különleges felületű paszpartu karton sem.

Paszpartu mintasarkok lépcsőzetes bemutatása színek szerint.
A paszpartu magja (középső rétege) nem csak fehér és homok, hanem fekete vagy színes is lehet, melynek színe a ferde kivágású ablakvágásnál és a "v" paszpartu díszítő vágásnál látható a legjobban. A paszpartu lehetőséget nyújt arra, hogy a kép és a keret színei még jobban harmonizáljon egymással.

A különböző díszítő kivágásokkal és többszínű paszpartu kartonok egymásra helyezésével nagyon izgalmas dolgokat lehet létrehozni. A paszpartu karton felületét átnyomható mintákkal, festéssel, vonalazással lehet dekorálni, a műalkotás látványosabb kiemelésének céljából. A paszpartu felületére feliratok is készülhetnek, kalligrafikus írással vagy sablonból felvitt betűk segítségével. A paszpartu díszítés ezen technológiáját különösen régi térképekhez, rézkarcokhoz vagy rajzokhoz javasoljuk.

A számítógép vezérelt paszpartu vágás lehetővé teszi a szabálytalan alakú paszpartu ablakok elkészítését!

Paszpartu, több mint egy egyszerű karton lap, amivel képei otthona díszeivé válnak.


A paszpartu belső rétege alapján két féle paszpartu kartont különböztetünk meg: 

- tartós minőségű paszpartu alátét karton
- standard minőségű paszpartu alátét karton.

Standard minőségű paszpartu alátét kartonnak nevezzük, mindazokat a paszpartu kartonokat, melyek nem elégítik ki a múzeumi paszpartu vagy a tartósító minőségű paszpartu kartonok csoportjának követelményeit. Az ilyen paszpartu kartonok alapanyaga tisztítatlan facellulóz. Mindig tartalmaz lignint, vagy fanedvet, ami a fának az az összetevője, mely a paszpartu karton öregedése folyamán savat hoz létre. A sav idővel megbarnul, a paszpartu karton is láthatóan barna lesz és morzsálódik, amint a sav a szálaira bontja. A folyamat meggyorsul, ha a paszpartu karton, vagy papír nappali fény hatása alá kerül. ( Gondoljon a napon heverő újságpapírokra).

Amint a standard paszpartu karton barnulni kezd, a sav a műalkotás felé "vándorol", majd ezt is barnítani kezdi és elindítja a morzsálódását. Az ilyen paszpartu karton soha nem használható tartósító képkeretezés céljára! Többnyire kis értékű reprodukció, poszter, fénykép vagy gobelin rutin képkeretezése alkalmával használjuk.Egy négyszögletű paszpartu készítésének és egyszerű eszközeinek bemutatása.

A tartós minőségű
paszpartu alátét karton lignin mentes facellulózból készül, ami mind az első és a hátsó borítópapírra is érvényes. A paszpartu ezen csoportjába tartozó kartonokban gyapotszál és vegyileg redukált facellulóz található. A tartós minőségű paszpartu karton hasznos élettartama 40 év felett van.


Az ilyen paszpartu karton felhasználásával készített képkeretezés közepes értékű műalkotásoknál használható, mint például az eredeti nyomatok, vagy a korlátozott számú kiadások. Széles szín- és felületi struktúrából lehet választani. A tartós minőségű paszpartu karton ellenálló a fakulással és a párával szemben, a minősége sok éven át tartós marad, természetesen, ha a tárolási és kiállítási feltételek megfelelőek.


Paszpartu (minőségi karton) ... az eredeti valóság egy életen át.

A különböző vastagságú savmentes (pH-semleges) múzeumi minőségű paszpartu karton a tartósító képkeretezés elengedhetetlen alapanyaga.

Három szín fajtában gyártják ezeket a speciális paszpartu féléket:
- krémszínű paszpartu
- elefántcsont színű paszpartu
- fehér színű paszpartu.

Isztanbul régi rézkarc látképének számítógép vezérelt dekoratív paszpartu ablakkal való díszítése.Ez a paszpartu fajta 100%-ban natúr gyapotszálból készül, beleértve a középső réteget, az első és hátsó paszpartu borító papírokat is. A paszpartu kartonok ezen terméke nem fából készül, tehát nincs lignin tartalma. A múzeumi minőségű paszpartu kartonokon végzett öregedési próbák kevés romlást mutatnak ki akár 75 év utánra is, feltéve, hogy a tárolás és kiállítás feltételei megfelelőek voltak.

Kapható mind tömör, mind papírfelületű paszpartu kartonként is. Az ilyen paszpartu kartonokban kálciumkarbonát adalék van, mely védelmet nyújt a légköri savasság és a nem belülről származó savasság ellen is. A múzeumi restaurátorok jól ismerik ezt a paszpartu kartont és előszeretettel alkalmazzák is munkájuk során, mert bíznak minőségében, hisz csakis értékes munkáknál használják.

Eredeti vagy számunkra fontos rajzokhoz, grafikákhoz, víz- és akrilfestményekhez, fotókhoz, vagyis minden értékesnek számító papír alapú alkotáshoz javasoljuk ezt a paszpartu fajtát. Ilyen alkotások esetében nem köthet kompromisszumot a képkeretezés alkalmával, a gyenge minőségű paszpartu anyagok kárt tehetnek értékeiben!


Használjon kiváló minőségű múzeumi paszpartu kartont! 

Céginformáció megbizhatósági tanusitvány