Kasírozás - egy életre szóló kötődés

és eltűnnek a ráncok


A kasírozás (ragasztás) az egyik legrégibb és legősibb technológia, amit már a történelem előtti időkben is használtak az emberek.

Trójai faló, melybe Odüsszeusz görög harcosokat kasírozott (rejtett el) a gyermeteg trójaiak nagy bánatáraA kasírozás a legelső oldhatatlan kötési mód, amit az emberek ismertek. A kasírozás alkalmazásával maszkokat, bábokat készítettek, használati tárgyakat vontak be (papírmasséval), anyagokat illesztettek egymáshoz.

A kínaiak a kasírozás segítségével, a rízspapírra írt fontos adatokat védték meg az utókor számára, úgy hogy könyv formába kötötték a lapokat. Ők voltak az első könyvkötő mesterek, ők voltak az elsők akik a kasírozás technikáját alkalmazták és megörökítették a jövő nemzedékének.

A kasírozás német közvetítéssel a francia cacher szóból származik, s eredetileg azt jelenti: elrejteni, eltakarni. A szó eredeti jelentését átvitt értelembe véve, a kasírozás tematikáját először Odüsszeusz alkalmazta, ugyanis görög harcosokat takart el a kasírozás technikája által, egy faló gyomrába, a gyermeteg trójaiak balvégzetére.

Színházi kellékek készítésekor a tárgyat formázó kartont rejtették el a kasírozás segítségével, rákent festékkel, színes papírokkal, úgy hogy a tárgy megfelelő világításban, s kellő távolságból valószerűnek tűnjék. Még ma is az egyik legelterjedtebb kötési mód a kasírozás (ragasztás), s az egyik leggyakrabban használt kötőanyag a ragasztó.

Fekete színű 5 milliméter vastag habosított kartonra történt kasírozás bemutatása több szemszögből.Kasírozás (ragasztás) és eltűnnek a ráncok

A kasírozás a képkeretezés területén belül egy olyan technológia, amikor a képanyagot teljes felületében gyűrődés nélkül ráragasztjuk (kasírozzuk) valamilyen egyenletes, kemény hordozóra. A kasírozás azért fontos, hogy a kép, a poszter kisimuljon és szép egyenletes legyen, ne hullámosodjon meg a képkeretben, mert így akár üveg nélkül is keretezhető.

Csak abban az esetben alkalmazzuk a kasírozás technológiáját, ha a kép nem különösebben értékes, vagy más módszerrel nem lehet a képet bekeretezni (pl. nagyon szakadozott, hullámos, vagy régi képek esetén). A kasírozás után a hátlap, már csak speciális eljárással távolítható el sérülés mentesen, vagy még úgy sem. Értékes képek állag megóvása végett, a képkeretezés területén belül alkalmazzuk a kasírozás lehetőségét, mint konzerváló képkeretezés.

Mi az, amit kasírozni lehet?

Öntapadó kasírozáshoz és fóliázáshoz használható hengeres, elektromos gép.Fotó, poszter, puzzle, papirusz, pergamen, gobelin, selyem, bőr, térkép, fénymásolat, olajfestmény, vízfestmény, krétarajz, tintasugaras- és művészeti nyomat. Az említett anyagok nagy részét kasírozás után paszpartuval is dekorálhatjuk.

Kasírozás (ragasztás), egyszerű megoldás, varázslatos eredmény.
 

Hő kasírozás fűthető, speciális vasalóval.Képkeretező cégünknél a kasírozás háromféle technológiáját alkalmazzuk:
¤ nedves-kasírozás,
¤ öntapadó száraz-kasírozás
¤ meleg-kasírozás

Ehhez a technológiához a kasírozás területén használható háromféle alaplemezt használunk:
Öntapadó kézi kasírozás 5 mm vastag fehér színű habosított kartonra, kisebb méretek esetén.¤ kötészeti kartont (finnkarton)
¤ MDF-t (préselt falapot)

¤ hablemezt (habosított kartont)

Népszerű termékünk manapság a vászonra kasírozás. A kasírozás technikájának segítségével a poszter felületén visszaköszön a vászon struktúrája, eredeti festmény hatását keltve. Ezt később kereteztetheti, vagy a kasírozott művet vakrámára feszítve máris felakaszthatja.

Az íves térképeket a kasírozás által valamilyen vastagabb hordozóra, manapság pehelykönnyű műanyag lapokra (hablemezre) gyűrődés nélkül ráragasztjuk és a felületüket egy nagyon vékony fóliával bevonjuk. A kasírozás ilyen módon történő megoldására különleges színes tollakkal már írni is lehet és száraz vagy nedves módon letörölhetőek. A kasírozás ezen hordozóanyaga alkalmas arra is, hogy zászlócskákat, tűket tűzzenek bele.

Az összes kasírozott íves térkép keretezhető fával, fémmel vagy műanyaggal. Különleges megoldásokat is lehet alkalmazni térképeknél a kasírozás segítségével, ilyen például a mágneses térkép. 

Céginformáció megbizhatósági tanusitvány