Keresztszemes minták

Keresés finomítása
Rendezés:
Mutat:
Mutat: Lista Rács


Bátran kijelenthetjük, hogy a keresztszemes hímzés mostanában ismét fénykorát éli. Ha még emlékszik nagymamája keresztszemes hímzéseire, akkor igen csak meglepődik majd azon, hogy a régi, egyszerűbbnek vélt mintákat milyen új és modern kivarrható képek váltották fel. Annak ellenére, hogy a keresztszemes hímzési szisztéma vajmi keveset változott az idők folyamán, mégis akár bonyolultnak tűnő, művészi hatású alkotás is készíthető ezzel a hagyományos technikával.


A keresztszemes hímzés eredete/története


Mint oly sok mindent a régmúlt és letűnt korokból, minden bizonnyal az első hímzéseket is Ázsiában öltögették. Az ókorban már többé-kevésbé teljesen elterjedt  szerte a világban és őseink szívesen alkalmazták ezt a kézműves technikát. Feltehetőleg a ruházat különálló darabjainak egymáshoz illesztését, az összevarrását mintegy továbbfejlesztve jött létre. Az első, fennmaradt keresztszemes alkotás Egyiptomból származik, és időszámítás szerint 500 körül készíthették, nem sokkal később pedig Kínában is elterjedt, ahonnan pedig átterjedt a Közel-Keletre, majd Európába. A jó öreg kontinensen az első fennmaradt keresztszemes hímzés a 7. században készült, Angliában. Kezdetben a felsőbb rétegek ruházatát díszítették vele, csak 8-900 évvel később terjedt el a szegényebb társadalmi csoportokban. Hazánkban a 18. században lett népszerű, a lányneveldékben kötelező keresztszemes órákat is bevezettek. Többek között terítők, takarók, ágyneműhuzatok díszítésére használták ekkor, a ma legnépszerűbb faliképek később váltak széles körben elterjedté.

 

Keresztszemes hímzés története

Valószínűleg a ruhák különböző részeinek összeillesztésének továbbfejlesztéséből alakult ki. A varrás mellett a másik nagy őse a szövés. A különböző hímzéstípusok technikája utal eredetükre is. A keresztszemes hímzés egy szőttes eredetű öltésfajta. A legrégebbi, mai napig fennmaradt keresztszemes alkotást i.sz. 500 környékén készítették, Egyiptomban. Emellett elterjedt volt Kínában is, majd fokozatosan átterjedt a Közel-Keletre, onnan pedig elérkezett Európába.

A legrégebbi európai keresztszemes „lelet" 679-ből származik, Angliából. Ekkor, és ezután hosszú ideig királyi és egyházi öltözékek díszítésére használták csupán. A hímzések a 15-16. században terjedtek el igazán a többi társadalmi csoportban is. A keresztszemes hímzést eleinte takarók, terítők díszítésére használták főleg, kicsit később terjedtek csak el a napjainkban annyira népszerű faliképek.

 

Magyarországon a hímzés a az 1700-as években kezdett szélesebb körben elterjedni. Ekkor a leányiskolákban kötelezővé is tették tanítását. Hazánkban is főként ágyneműk, konyhai textíliák és ruhaneműk díszítésére, anyaguk erősítésére használták leginkább a keresztszemest.

 

A különféle tájegységeken más-más típusú mintahasználat alakult ki. A beregi keresztszemes talán a legismertebb, a látványos, piros és kék színű minták a virágok és a geometrikus formák egyvelegéből alakultak ki. Ismertebb még talán a tardi keresztszemes, aminek a geometrikus ábrázolások mellett az „egymás kezét fogó emberi alakok" a legfőbb jellegzetességei. A keresztszemes hímzés teljesen sosem merült feledésbe, de a 20. században vesztett népszerűségéből. Az elmúlt években azonban nem várt erővel éledt fel újra a keresztszemes láz, és a mai napig is tart.

 

 

Képkeret bolt, a képkeretező és képakasztó mester © 2019