Poszterbolt - művészeti reprodukció

Ami feldobja a hangulatot

Poszterek, művészeti nyomatok a poszterbolt webáruházából!művészeti nyomat és poszetr forgalmazás

A poszter lehet "bármilyen" méretű, kiteheti otthonába, irodájába, munkahelyéjére vagy akár közintézménybe is. A poszter jól használható figyelem felkeltés céljából vagy design elemként egyaránt.  A poszter a vizuális kommunikáció klasszikus formája, amely grafikai és tipográfiai elemek felhasználásával készül. Tetszetős grafikával ellátott, dekorációs céllal készített, digitális technikával nyomtatott kép a poszter.

A poszter kategóriába sorolják, illetve sajnos ezzel a szóval illetik a művészeti alkotások sokszorosító eljárással készülő nagyméretű reprodukcióit is, amelyek lakások, munkahelyek vagy más kulturális helyiségek falának díszítésére szolgál.

A poszter a polgári fejlődés terméke és a nagyvárosi életforma része. Témája szerint lehet művészi poszter, kereskedelmi poszter, politikai poszter és kulturális poszter.

Téma és méret választékA poszter az 1800-as évek második felében terjedt el, amikor a nyomdászat olyan fejlődésen ment keresztül, hogy a fejlettebb technológia alkalmassá vált nagy mennyiségű és nagy méretű képek előállítására. A poszter nyomtatása során elsősorban a litográfiai megoldást használták, ez volt a legolcsóbb és legegyszerűbb sokszorosító eljárás abban a korban.

A poszter kezdetben mereven a művészi stílusok szellemében készült, de hamar kialakult a poszterművészet önálló kifejezésmódja. A poszterművészet modern szellemben való alkotásának első klasszikus művelője Henri de Toulouse-Lautrec volt. Egyszerű formanyelvet hozott létre, a szecesszió jegyeit is alkalmazva. A szecessziós poszter legnagyobb mestere Alfons Mucha volt. Kavargó indáival és szépséges nőalakjaival nagy népszerűségre tett szert.

A poszter üzenete: A poszter egy olyan kép, amely megragadja, és ott tartja az arra járók tekintetét elegendő ideig ahhoz, hogy az adott gondolatot eljutassa az agyukba.(Wittich Schuller 1973). A poszter látványos kombinációja a betűnek, a képnek és a színeknek.Régi csajos poszter

Poszter (plakátszerű) hirdetőtábla már Pompei romjai alól is előkerült, ám a mai értelemben vett képes poszter első – akkor persze még nem fényképezett, csak rajzolt – változata, viszont körülbelül százötven éve jelent meg nagy tömegben az utcákon.

Ez adta az ötletet 1870-ben egy amerikai banknak, hogy kiadja a világ első poszter (képes) reklámnaptárját, amelyen alul voltak a letéphető naptárlapok, fölül egyetlen kép keménykartonon. A sikeren felbuzdulva hamarosan újabb, immár többképes poszter naptárak, s idővel hasonló rajzú poszter magazinok is megjelentek. A férfiak kivagdosták belőlük a szép lányok poszter képét, és a rajzokat felszögezték (azaz „feltűzték”) a sufnik, a műhelyek, a gyári öltözőszekrények, később a lövészárkok falára, hogy elgyönyörködjenek bennük.

Régi kopott poszter egy sufni falánA poszter (feltűző kép) divatja tartósnak bizonyult. Aztán rájöttek, hogy nemcsak lányokat lehet felszögelni, vagy ragasztani a falra, hanem tájképeket és más fotókat, festmény reprodukciókat is.

Nem utolsósorban a fotó- és nyomdatechnika fejlődésének köszönhetően így született meg az új, úgynevezett „pin up” kép: a poszter, vagyis a mai szobaplakát.

Poszter rendelés, pár perc alatt, szállítás 7 munkanapon belül!

Válogasson a poszterbolt többezres minőségi művésznyomat választékából!

A poszter nem csak saját környezetünk hangulatjavító eszköze, hanem kitűnő ajándék is lehet.

Reprodukció

A festőművészet területén a reprodukció az eredeti mű minél hitelesebb, nyomdai eljárással készült, poszter formájában történő másolatára vonatkozik. Mivel reprodukció alatt az eredetihez nagyon közel álló másolatot értjük, ezért a poszter reprodukciónak elsősorban képi műalkotások (például festmények) másolatát szokták nevezni. A festők munkáit bemutató művészeti albumok valójában reprodukció gyűjtemény, azaz hétköznapi nyelven poszter katalógus.Lépjen be webáruházunkba! Csak egy kattintás!