Gobelin minták - tű és normál gobelin minta

A kézzel hímzett művészet

A saját kezűleg készített, kivarrt gobelin hímzésnél értékesebb és szebb szerelmi vallomás, dísz- és ajándéktárgy aligha létezik. A népszerűségéből mit sem vesztő házi készítésű gobelin kézimunka készítőjének és ajándékozottjának is egyaránt örömet szerez.Hímzett gobelin szemüveg tok

A mi segítségünkkel ezek a gobelin alkotások unokái számára is örömet szereznek (a képkeret, a paszpartu, a kasírozás és az üveg segítségével), hogy az Ön munkája az időmúlásával ne veszítsen szépségéből, értékéből. A képkeretezés az egyetlen megoldás arra, hogy a por, a piszok és a szennyeződések ne tegyenek kárt kézimunkáiban.

A gobelin stílusában nagyon hasonlít a faliszőttesekre, ám a kárpitokkal ellentétben vastag, tompa hegyű tűvel, legtöbbször gyapjúfonallal öltve készülnek. A kézimunka alapok (kanavák) is sokfélék lehetnek: a nagylyukútól az egészen apró szeműig változhat az anyag összetétele, melyeket sok esetben gazdag színvilágban pompázó, előre nyomott (festett) gobelin motívumok díszítenek.

Ezüst színű fa keretben opera de paris gobelin címer hímezve.Számos híres festőművész alkotása állítja nehéz feladat elé a kézimunkázókat. Ma is sok festmény ölt újabb és újabb művészi formát szövött vagy kivarrt gobelin képekben. Így lett az egykori falakat beborító nagyméretű falikárpitból és baldachinos ágyak függönyeiből, bútorszövet, párnahuzat, hogy végül finom kezek által megmunkált faliképekké, apró csodás ajándéktárgyakká váljék eme ősi gobelin technika.

A gobelin újra hódít az otthonokban, s bár alkalmazkodott az új követelményekhez, megtartotta régi formáját, megőrizte biedermeier báját. A gobelin egyben szenvedély is, hiszen jó alkotni, küzdeni, szenvedni vele és a mű elkészültével ráébredni, hogy megérte. Varrás közben meghitt légkörben elmélkedhet a világ nagy dolgairól, míg kezei között valóságos gobelin műremekek születnek.

Megismertetjük Önt a gobelin alapjaival, bemutatjuk a különböző technikákat, anyagokat, öltésfajtákat. Ötletet adunk arra, hogy tudná még szebbé, maradandóbbá tenni (a képkeretezés, a paszpartuzás, a kasírozás és az üveg használatával) gobelin alkotásait. Eljött az ideje elővenni ezeket a nagyon is értékes kézimunkákat, hiszen a lakásokban (otthonokban), még a legmodernebbekben is helyet lehet találni nekik.

Csodálja és szeresse ezeket a gyönyörű gobelin kézimunkákat, melyeket készítőik tudása, keze munkája és szeretete hozott létre! Csatlakozzon hozzájuk! Élje ki kreativitását, hogy egyéni alkotásával pótolhatatlan örömöt szerezzen magának, szeretteinek és környezetének. Önnek is kellemes gobelin öltögetést, alkotói örömöt és sok szép sikeres munkát kívánunk!
hímzett kézi táska
Gobelin (kézimunka), a fonalba rejtett ecsetvonások. A kivarrt gobelin (goblein) minta stílusában és hatásában nagyon hasonlít szövött testvérére, azonban kanavára (egy speciális textilfajtára) tűvel öltve készül. A kanava lyukméretétől és az öltések módjától függően beszélünk "point de Cyr", "petit point", "point de Hongrie" - azaz magyar gobelin öltésről (mely a világszerte híres magyar úrihímzés egyik alapöltése). A négyzetes stílusú magyar úrihímzés, az egyik legalkalmasabb gobelin öltéstechnika, mely a szövött kárpit hatását kelti.

Alapvetően kétféle gobelin létezik, amelyeket a felhasznált – többnyire előfestett – anyagok különböztetnek meg egymástól: - A egyik fajtája a tűgobelin mely kis lyukú, merev kanavára vagy gyöngyvászonra készül, vékony pamutfonallal hímezzük. A gobelin kézimunka királynőjének tartott tűgobelin - bár már önmagában is szemet gyönyörködtető - ötvösök, bútorkészítők, ékszerészek és bőrdíszművesek segítségével a magyar hagyományokat egyesíti: kitűzőket, gombokat, bútorokat, képkereteket, vagy antik dobozokat, színházi táskákat díszítenek, melyeken a parányi gobelin kézimunkák szivárványként tündökölnek.

A „hagyományos” gobelinek vastag gyapjúfonallal, nagy lyukú, merev kanavára hímzett alkotások. A hagyományos gobelin képek színgazdagsága megegyezik a tűgobelin színeivel, azonban méretükből és a fonal vastagságából adódóan öltésük nagyobb szemű.


Színes szalagok és fonalak gobelin hímzéshezHáromféle öltéstechnika ismeretes, mellyel gobelin vászonra hímezhetünk. A munka színén mindhárom öltés egyforma képet nyújt, a fonákján azonban jól megkülönböztethetőek:

- Az első az, úgynevezett gobelin „fél keresztöltés” technika, tehát csak jobbra dőlő öltéseket kell készíteni, keresztszemes technikával. Ilyenkor az anyag hátoldalán függőleges vagy vízszintes vonalak keletkeznek. Ez a leggazdaságosabb megoldás a felhasznált fonalak mennyiségét tekintve.

- A gobelin gyöngyöltés vagy petit point öltés során jobbról balra halad a munka: az öltésszem bal alsó sarkából a jobb felsőbe öltünk, majd ezt követően az így elkészített szemtől balra eső szemnél ugyanígy eljárva folytatjuk a hímzést. Bár a munka színe megegyezik a fél keresztszemes hímzésével, a hátoldala egészen más: függőleges vagy vízszintes vonalak helyett átlós szálakból álló, tömör felület jön létre (több fonalat is fogyaszt).
Kör gobelin hímzése
- Az átlós sorú gobelin öltés, mint nevében is benne van, átlósan halad fentről lefelé, majd vissza. Ez a fajta öltés húzza össze legkevésbé a vásznat, a többihez ajánlott a hímzőkeret használata. Hátoldala egymásra merőleges fonalszálak összefüggő képét mutatja.

A legelterjedtebb és legkedveltebb témák madaras, pillangós és virágos csendéletek, tájképek, bibliai motívumok, híres festmények. A hímzők egyre nagyobb szabadságot élveznek a minták alakításában, a színeket, az árnyékolást és a gobelin öltésfajtákat maguk határozhatják meg.

1850-ben a gobelin egy "Berlin-hímzés" elnevezésű új változattal teljesedett ki, melyben már gyöngyöket, valamint selyem- és zsenília fonalakat is használtak a gyapjú mellett, vagy akár helyette. A hivalkodó színeket pedig finom szalagocskák, visszafogott dizájnok váltották fel, növényi ornamentikával és nyugodt, kiegyensúlyozott szegélymintákkal.Hímzett kárpitozott szék szakszerű tisztítása szakemberrel

Gobelin ötletek – tanácsok.

A gobelinek ápolása: A gobelin anyagot felfrissíthetjük ecetes vízbe mártott ruhával is. A törlőruha épphogy nedves legyen, a kézimunkát pedig szálirányban csak enyhén töröljük át. A gobelin ez által visszanyeri szép színét. Ha a gobelin penészfoltos, a foltot szalmiákszesz (egy evőkanál), hidrogén szuperoxid (öt evőkanál) és víz (húsz evőkanál) keverékével dörzsöljük át. Előzőleg ajánlatos próbát végezni az anyag láthatatlan részén, mert előfordulhat, hogy a szálak a keveréktől kifakulnak. A nem nagyon piszkos gobelin alkohollal is tisztítható. Az anyagot először mindig alaposan portalanítsuk, majd alkoholba mártott tiszta, puha ronggyal finoman tisztítsuk végig. Ezután tiszta vászonnal töröljük szárazra. A kézimunkát kefélni nem szabad! Értékesebb faliszőnyeget, terítőt, takarót vagy faliképet csak szakemberrel tisztíttassuk, illetve javíttassuk.

A hímzés művészete, a varrással szinte egyidős, hiszen a hölgyek, az öltözékük díszítésére, mindig is nagy figyelmet fordítottak. Egyre többen vannak azok, akik bízva saját magukban, érdeklődéssel fordulnak a gobelin (goblein) varráshoz.Régi gobelin szőttes készítő manufaktúra

Gobelin, és a művészet beköltözik otthonába. Állítólag az első gobelin (goblein) a XV. században jelent meg Franciaországban. Gilles GOBELIN francia kelmefestő kísérletet tett arra, hogy a kor vezető szerepét betöltő olasz festészettel versenyre keljen. Leszármazottai képek szövésével öregbítették a "Gobelin" nevet, mely azóta franciául a szőtt képek neve is lett, kiváltképp azoké, amelyek a Gobelin dinasztia módszerei alapján készültek.

Jean és Philibert Gobelin (ejtsd: goblen) kelmefestő testvérpár célja az volt, hogy a gazdag főúri lakosztályok számára készítsenek gobelin képeket (faliszőtteseket). Az addig használt színek negyvenszeresének használatával készítették az azóta már legendává vált monumentális, meseszépségű szövött kárpitokat, melyek méltóképpen őrzik emléküket. Nevük az évszázadok folyamán gyűjtőfogalommá vált és ma már nem csak a szövött, hanem az ezt utánzó hímzéstechnikával készült műveket is a GOBELIN alkotások csoportjába soroljuk. A műhely Párizsban, a Mouffetard utcában ugyanott, ahol Gilles Gobelin létrehozta, ma is megtalálható.

A gobelin képek alapjául olyan festőóriások képei szolgáltak és szolgálnak, mint Raffaello, Rubens és Botticelli, vagy Mányoki Ádám, Mindszenti Mihály és Rippl-Rónai József. A gobelinek legnépszerűbbé a XIX. században, az iparosodás korában váltak, akkoriban a polgári családok hölgyei lelték benne kedvtelésüket. A gobelin kézimunka alapok tömeges gyártásába először Németország kezdett, Berlinben voltak először láthatóak az előfestett, géppel nyomott minták, kivarrható képek. Gyakoriak voltak a kör alakú gobelin alapra készített virágcsokrok, nőies motívumok.

A XVIII. és XIX. század között számos változást élt át a hímzés, mind a formákat, a technikákat, mind pedig a mintákat illetőleg. A gobelin hímzést kezdetben férfiak művelték, akik legalább olyan elismertek voltak, mint a korabeli festők. Gobelintársaságokba tömörültek, a műhelyek védték termékeiket és azok minőségét - így ez a kézimunka is fokozatosan teret hódított a kereskedelemben, megtalálta helyét az otthonokban, és jelentős szerepet vállalt az oktatásban.

Gobelin öltés fajtákEurópában szinte egy időben jelentek meg korabeli publikációk, könyvek a gobelin témakörében. Az ezekben megtalálható gobelin motívumok főleg geometrikus ábrák, vagy virágokat, állatokat, embereket ábrázoló minták voltak. A XVI. század közepéig az ábrák mellett technikai leírások is segítették a varrást – ezt követően az ismeretek megfelelő mértékben elterjedtek, így erre nem volt tovább szükség. A schönbrunni kastélyban gobelin kárpitok is díszítik a falakat. A kastély két termében különleges alkotásokkal lehet találkozni:

- a Napóleon-szobában ajándékozási ceremóniák, katonai és kerti jelenetek láthatók gobelin képeken.
- a Gobelin Szalonban pedig hatalmas, XVIII. századi brüsszeli gobelin műveket lehet megcsodálni. Ezek kikötői jeleneteket ábrázolnak, lovasokkal és halpiaccal.

Említésre méltó az itt található, 6 db gobelin kárpittal bevont fotel, melyek a 12 hónapot ábrázolják.

A XX. század elején változott a művek szándéka: a dekorativitás mellett már érzelmi és intellektuális hatásokat is el kívántak érni vele. A klasszikus kárpit vagy gobelin az elmúlt évtizedekben értékválságokat élt át, míg napjainkra – a kortárs képzőművészetben is – ismét népszerűvé vált.

A kézi szövésű gobelin a szecesszió jóvoltából ismét divatba jött. Magyarországon először a XIV. századból származó Besztercei szójegyzékben olvashatunk fali kárpitokról, melyek különleges szövési technikával készültek és a falak réseit borították. Két funkciót töltöttek be egyszerre: szigetelték a falakat és hangulatosabbá tették az egyes helyiségeket.

A szövőszékekből kikerült kárpitok őseink mindennapjaiban a legdrágább műalkotások közé tartoztak, mivel a fonal rendkívül drága volt, a különleges (olasz illetve francia) technikával készült szőtteseket pedig csak igen kevesen tudták elkészíteni. Ilyen megbízásokra kizárólag nagy becsben tartott mesteremberek vállalkoztak, akik különleges díszruhába öltözve végezték munkájukat.